рус | укр

Організація збалансованого харчування риб є запорукою їх біологічної активності та здоров'я, а в разі розведення столової риби - і нормального приросту маси. Для годування риби використовують як штучні, так і природні корми.

Штучний корм можна придбати в будь-якому зоомагазині. Краще використовувати корм, який не тоне у воді, а залишається на поверхні. Тоді відразу видно, скільки рибки з'їли. Та й прибрати надлишки такого корму легше.

Частка природного корму (водоростей, личинок комах, зоопланктону) при грамотно поставленому раціоні харчування повинна становити не менше 30%. Особливо важливий природний корм для молодої риби. Щоб максимально використовувати природну частину корму, потрібно ретельно вивчити природну кормову базу ставка. Для цього необхідно регулярно проводити гідробіологічні дослідження водойми. Для збагачення ставків природними кормами в них іноді встановлюють ртутні ультрафіолетові лампи, на світло яких злітаються різні комахи, що стають здобиччю риби.

Розводять природний корм для риб по-різному.

Розведення інфузорій Інфузорій розводять для харчування личинок риб, особливо травоїдних видів, на самих ранніх стадіях розвитку. Починають процес розведення цих одноклітинних організмів за тиждень до зариблення ставків для мальків. Вирощують інфузорій в окремих ємностях, створюючи їм кормове середовище шляхом відвару сіна (з розрахунку 1-2 г сіна на 1 л води) і гідролізних дріжжів (по 100 г на 1 м3 води). Відвар сіна отримують шляхом його кип'ятіння. Крім сіна іноді використовують древесне або капустяне листя з додаванням коров'ячого або кінського навозу. Культура інфузорій дозріває при температурі 18-20 ° С на 9-10-ий день. При більш високій температурі (26-27 ° С) дозрівання відбувається за більш короткий термін - 6-7 днів. Інфузорії збираються головним чином у поверхні води: звідси їх черпають разом з водою і запускають у ставок. Користуються вирощеними інфузорії близько тижня.

Вирощування водоростей (хлорели) Найбільш поширеним видом водоростей є хлорела, яка необхідна в раціоні харчування дафній, коловерток і т.д. Вирощують хлорелу у спеціальних установках чи водоймах. Основними елементами кормового середовища для вирощування хлорели є азот. фосфор, сірка, магній і залізо. На п'ятий день біомаса водоростей збільшується до 60 г/м3. За одну добу з 1 м3 басейну отримують від 2,5 до 18,4 л (близько 10 г/м3) суспензії водоростей, що через два місяці дає до 80 г/м3 корму.

Розведення моін. Моіни - дрібні організми, необхідні для корму риби на ранніх стадіях розвитку. Розводять моін у водоймах з проточною водою при температурі 24-26 ° С. Для покращення розвитку моін у воду додають добрива у вигляді суспензії дріжжів, по 500 г на 1 м3 води. Маткову культуру моін вносять, коли концентрація водоростей у водоймі досягне 3,5-4 млн. клітин на 1 мл води. У сприятливих умовах через 3-4 дні після внесення маточного матеріалу культура дозріває, і її можна виловлювати. Вихід моін доставляє 50-60 г/м3 щодоби протягом 1-16 днів.

При вирощуванні моін в капронових кошах на дріжжах або комбікормах маткову культуру вносять у кількості 30 г/м3, а комбікорми (дріжжі) - по 100 г/м3 води. При цьому температура води має бути в межах 21 °С, а швидкість її течії в середині садка - до 2 см за секунду. За таких умов моіни дозріють протягом 14-15 діб.

Культивування черв'яків (енхітреід, хірономід, олігохет) Хробаків енхітреід культивують як корм для молодих риб. Вирощують їх в ящиках площею 0,25 м2 і висотою 10 см, наповнених чорноземом або парниковою землею з додаванням торфу. Раз на 4 дні черв'яків годують кашею, приготовленою з рослинних продуктів. Кількість корму не повинна перевищувати 20% об'єму води. З 1 м2 площі отримують близько 40 г енхітреід.

Личинок хірономід розводять декількома способами. Можна залишити в ставку невеликі ділянки рослинності або внести добриво у вигляді пучків скошеної трави і гілок. Через кілька днів у цьому місці з'являться хірономіди. Щоб стимулювати їх ріст, через два тижні роблять повторне внесення добрив.

Хірономід можна вирощувати і в приміщеннях, де є матковий рій комарів і умови, що підходять для вирощування їх личинок. Комарі відкладають яйця в спеціальні кювети, наповнені на 2-3 см чистою водою. Зазвичай кювети роблять заввишки 4-5 см і площею 0,1 м2. Відкладені комарині яйця вибирають і переносять на інкубацію в фаянсові чаші, наповнені на 1-1,5 см водою. При цьому норма закладки яєць на інкубацію не повинна перевищувати 400-500 яєць на 1 см2 дна чаші. При температурі 18-20 °С комарі розвиваються за 50-70 годин, після чого викльовуються личинки. Перед закінченням інкубації 10-15% личинок залишають для оновлення маточного рою комарів. Решта 85-90% комариних личинок переносять у приміщення для їх вирощування і розподіляють по кювету, які заповнюють рідким мулом. На 1 м2 поверхні вносять 50-60 тисяч яєць, що відповідає 100-150 кладкам. Після розкладання яєць по кювету, останні поміщають у спеціальні каркаси. У кожен каркас закладають до 40 кюветів на відстані 3-4 см один від одного. Підгодовують комарині личинки кормовими дріжжами з розрахунку 100 г на 1 м2 грунту. Дріжжі вносять у ґрунт до пересадки яєць. Для цього їх замочують до стану рідкого тіста, а потім змішують з мулом. Вирощують личинки протягом 10-12 днів. За 3-4 дні до збору личинок вносять 30-40 г/м2 сухих дріжжів, розпорошуючи їх по поверхні ґрунту. Перед лялькуванням личинки вибирають з ґрунту, для чого вміст кювету пересипають в сітчастий барабан, який поміщають у промивної бачок. Барабан обертається, і мул виливається через осередки і осідає на дно бака. Личинок промивають і згодовують рибам. Іл можна використовувати повторно. Середньодобовий збір біомаси комариних личинок становить 2-3 кг з 200-300 м2 площ.

Олігохет розводять у дерев'яних ящиках розміром 50x40x12 см, заповнених дрібними грудочками чорнозему вологістю 22-26% при рН 6,2-6,8 і встановлених у спеціальному приміщенні. Культуру олігохет вносять у ящики з розрахунку 200-250 г/м2, тобто по 40-50 г на один ящик. У ґрунті черв'яки розмножуються, відкладаючи за 7-8 днів 3-4 яйця. Розвиваються яйця протягом семи днів. На четвертий день молоді черв'яки починають активно харчуватись, а на 21-23 день стають зрілими. Оптимальна температура для росту черв'яків становить 16-18 ° С. Годують олігохет житніми висівками, борошняний пилом, картоплею, кормовими дріжжами і т.п. Корм дають один раз на тиждень у вигляді кашки, яку розкладають у ящиках рядами і присипають землею. Норма корму залежить від біомаси черв'яків. Так, для одержання 1 г приросту біомаси слід затратити 6 г картоплі або 1 г дріжжів. За перший місяць розведення олігохет приріст біомаси збільшується у порівнянні з початковою культурою в два рази, а потім - приблизно в п'ять разів. Оптимальна щільність посадки - 750 г/м2; оптимальний добовий приріст біомаси - 55-56 г/м2. Вибирають олігохет за допомогою світла або тепла. Ящики висвітлюють зверху, при цьому черв'яки збираються в нижньому шарі, звідки їх вилучають і переносять в басейн з молодою рибою. Землю після збору черв'яків, в якій міститься багато яєць, повторно насипають в ящики для подальшого розведення культури.

Режим годування риб залежить від сезону. Протягом всього року корм для риби розподіляють таким чином:

у травні - 1% від загальної кількості корму;

в червні -20-25%;

в липні -30-35%;

у серпні - 20-25%;

у вересні - 5-10%.

Розподіл корму має відповідати кількості тепла. Основна кількість корму припадає на найбільш теплі місяці року. Приміром, короп найкраще засвоює корм при температурі води між 14 і 25 °С. Як при пониженні, так і при підвищенні температури інтенсивність споживання і засвоєння корму коропом значно падає. Але так як температура води в межах 14-25 °С буває не щодня (у кожному місяці бувають холодні дні), то число кормових днів умовно приймають за 25 в червні, липні, серпні і по 15-20 в травні, вересні (в залежності від кліматичних умов даної місцевості). При годівлі риби необхідно щодня вимірювати температуру води, так як відповідно до неї розраховують кількість корму. Рибоводи рекомендують давати мінімальну дозу корму при температурі в 14-15 °С, помірну дозу - при 16-18 °С, підвищену - при 18-20 °С і посилену - при 20-24 °С. Після зими організм риб, як правило, ослаблений і потребує посиленого живлення, багатому вітамінами. Тому годування необхідно здійснювати частіше, ніж в інші пори року. Влітку, навпаки, непогано б влаштовувати «розвантажувальні» дні.

Під час годування необхідно стежити за тим, як риба поїдає корм. Якщо вона не з'їдає корм, дозу слід зменшити. Зіпсований корм необхідно негайно видаляти, тому що при загниванні він видає неприємний запах, і риба до місць годівлі не підходить. Виняток становить лин, який охоче поїдає залишки корму і навіть екскременти, що значно покращує екологію ставків.